9 Aralık 2014 Salı

Püf Noktalarıyla Bir Garip Butik Pasta Denemesi

Herkese kocaman bir merhaba :) Kardeşimle birlikte çıktığımız bu heyecanlı ve keyifli yolda ilk deneyimimiz sevimli bir butik pasta yapmak oldu. Haftalardır araştırmalarımız, her bir ayrıntyı didik didik etmemiz, kendi çapımızda en güzel pastayı yapma çabamız güzel bir şekilde son buldu :P Şimdi sıra pastamızın tüm aşamaları ve tabii ki püf noktalarında...

Butik pasta yapımı için gerekenler pandispanya, dolgu malzemesi (pasta kreması, kremşanti vb.), ganaj ve renk renk şeker hamurları :) 



1. Aşama: Kakaolu Pandispanya Yapımı


Malzemeler


4 büyük boy yumurta

3 yemek kaşığı kaynar su
2.5 türk kahvesi fincanı şeker
1 paket vanilin şeker
3 türk kahvesi fincanı un
1 türk kahvesi fincanı kakao
1 paket kabartma tozu

Püf Noktaları


Şimdiii burada söyleyeceklerim çok önemli :) Pandispanyamızın bizi hüsrana uğratmaması, ilk aşamayı başarıyla sonuçlandırmamız için burada yazacaklarıma birebir uymanız gerekli.


*** Öncelikle yumurtalarımız büyük boy olmalı. Kesinlikle küçük boy yumurta kullanmıyoruz.


*** Bütün malzemelerimiz oda sıcaklığında olmalı. (Benim de sıkça yaptığım hataların başında gelir kendisi. Azıcık sabır :P)


*** Kuru malzemeler en az iki kere elenerek karıştırılmalı.


*** Fırınımızı önceden 170 dereceye getirip, gerekli ısıya gelmesinin sağlanması.


*** Kalıbımızın altınının yağlanması ancak asla ve asla kenarlarınının yağlanmaması sadece unlanması. Kenarları yağlarsak kekimiz kabarmıyor haberiniz ola :)


*** Ve son olarak yarım saat boyunca fırının kapağınının açılmaması.



Yapılışı


Gelelim pandispanyamızın yapılışına. Pandispanyanın genelde her yerde yer alan tarifi yumurta akı ve sarısının ayrılması, ayrı ayrı çırpılması... Biz tarifimizde yumurta akı ve sarısını ayırmıyoruz :) 


Yumurtaları ayırmadan sıcak su ile en yüksek ayarda 1-2 dakika boyunca çırpıyoruz. Daha sonra karışıma şeker ve vanilini ilave edip 2-3 dakika daha çırpıyoruz. Ayrı bir kapta elediğimiz, homojen bir biçimde karıştırdığımız kuru malzemeleri (un, kakao, kabartma tozu) tahta bir kaşık yardımıyla sıvı karışıma ilave ediyoruz. Bu sefer mikser değil kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Hazırladığımız hamuru  yağlayıp ve unladığımız kalıba döküp, önceden ısıttığımız fırında 40-45 dakika boyunca pişiriyoruz. Ve pandispanyamız hazır :) Kekimizi fırında bekletmeden çıkartıp, tel ızgaranın üzerine koyuyoruz ki güzelce soğusun :) Soğuyan keki jelatinleyip buzdolabına yolluyoruz.




Pandispanyayı, pastamıza son halini vermeden bi gün öncede yapmakta fayda var. Bi gün dinlensin dolapta. Biz dinlendirdik mi? Hayır :) Tadı güzel miydi? Eveeet :) Yani siz de sadece birkaç saat dinlendirerek kullabilirsiniz. Pastamıza dolgu malzemesi olarak kakaolu krem şanti kullandık. Tercihe göre ganaj, pasta kreması da kullanabilirsiniz. 



Pastamızın arasını dilimlenmiş muzlarla doldurduk, heyecandan her anı fotoğraflayamadık :) Şimdi gelelim pastanın üstü ve yanında kullanılacak Ganaj Tarifine...

2. Aşama Ganaj Yapımı


Malzemeler


200 ml krema (Tikveşli)

3 paket 80 gramlık bitter çikolata

Yapılışı


Kremamızı kaynama noktasına gelene kadar ısıtıyoruz ancak kaynatmıyoruz. Bu arada bir kaba bitter çikolatamızı parçalıyoruz, sıcak kremayı çikolatanın üzerine döküp, çikolatalar eriyene kadar karıştırıyoruz. Ganaj yapımında genelde kuvertür çikolata kullanıyor ancak elinizin altında yoksa hazır çikolatalar da gayet lezzetli oluyor. Ganajımızı da dolaba kaldırarak birkaç saat dinlendiriyoruz. 




Ganajımız dolaptan çıktığında yanlışlıkla dolaba kaldırılmış nutella kıvamından hallice oluyor :) Böylece rahatlıkla pastanın kenarı ve üzerini sıvayabiliyoruz. Ganajı olabildiğince ince kullanmalıyız ki şeker hamurumuz etkilenip erimesin. Bu arada pastayı dolapta bekleten, üzerini dondurmaya çalışanlar da olmuş ancak hepsi hezimetle sonuçlanmış. Dolaptan çıkan pasta oda sıcaklığına geldiğinde üstündeki ganaj, krema her ne ise nemleniyor. Dolayısıyla şeker hamurumuz da eriyor. Biz ganajla kaplama işleminden sonra pastaya son şeklini verdik, hiçbir şekilde erime olmadı.. Ve şimdi gelelim son aşama olan şeker hamuruna :)


Son aşama: Şeker Hamuru ile Kaplama


Bu kısım tartışmasız pasta yapımının en zevkli kısmı :) Renk renk şeker hamurları, şekillendiriciler, masanın üzerinde bizi bekliyor... Biz Suana marka şeker hamuru kullandık, tat ve kıvam olarak memnun kaldık... Bu aşama için oklava ya da merdane, şekillendiriciler ve hayalleriniz gerekmekte ha birazcık da mısır nişastası :) Açmak için kullanıyoruz onu da. Figür olarak iki tane sevimli kuş yaptık, pastamızın kenarlarına da yapraklar kondurduk. Umarım beğenirsiniz :)












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder